Ηγουμενίτσα | Minoan Lines
Minoan

Ηγουμενίτσα

Η παραθαλάσσια πόλη που ατενίζει την αριστοκρατική Κέρκυρα είναι ένα ολοζώντανο και πολυσύχναστο λιμάνι – το δεύτερο σε κίνηση μετά τον Πειραιά- καθώς και υδάτινη πύλη προς τη γειτονική Ιταλία. Το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο της Ηγουμενίτσας, πρωτεύουσας της Θεσπρωτίας, μαγεύει κάθε επισκέπτη, ενώ η πολύπλευρη ιστορία της δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.


Πρόκειται για μια σχετικά καινούρια πόλη που ανοικοδομήθηκε μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, αν και κάποια λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου μαρτυρούν ότι η περιοχή ήταν ένα ψαροχώρι στο οποίο είχε κατοικήσει ο προϊστορικός άνθρωπος.


Κατά την επίσκεψή σας στην περιοχή, θα διαπιστώσετε ότι τόσο η πόλη όσο και η τριγύρω περιοχή προσφέρονται για βόλτες, τρέξιμο στην παραλία ή στο βουνό, άθληση ή επαφή με τη φύση. Από την άλλη, μπορείτε μέσα λίγα λεπτά να βρεθείτε στις παραλίες των Συβότων και να απολαύσετε ένα πιο καλοκαιρινό τοπίο.

Προσφορές Ηγουμενίτσα

Διαβάστε περισσότερα
Άρτα

Η Άρτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα, γνωστή επίσης και για το γεφύρι της που «καλωσορίζει» τους ταξιδιώτες κατά την είσοδό τους στη πόλη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση της περιοχής ο πρωτομάστορας του γεφυριού, έχτισε τη γυναίκα του στα θεμέλια για να στεριώσει το γεφύρι που ενώνει τις όχθες του Αράχθου ποταμού.


Η Άρτα εκτός από το γεφύρι της αποτελείται από ένα πλούσιο φυσικό πλούτο με επιβλητικά βουνά, έλατα, καστανιές και τρεχούμενα νερά που την κάνουν τον ιδανικό προορισμό για χαλάρωση και αναζωογόνηση για κάθε εποχή.


Επίσης, η Άρτα έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229) και δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών και της Παρηγορίτισσας. Η τελευταία αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά.


Αν βρεθείτε στην περιοχή, εκτός από όμορφες αναμνήσεις φροντίστε να πάρετε φεύγοντας και εσπεριδοειδή, ακτινίδια, γαλακτοκομικά, τσίπουρο και άλλα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Άρτα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας είναι ένα σύγχρονο περιφερειακό μουσείο του οποίου τα εκθέματα χωρίζονται σε πέντε βασικές ενότητες, σχετικές με την ιστορία του τόπου: Αρχαιολογική-Ιστορική αναδρομή, Οικισμοί των Ιστορικών χρόνων, Δημόσιος Βίος, Ιδιωτικός Βίος και Ταφικά έθιμα.


Στο σύνολό της η μόνιμη συλλογή του Μουσείου με τίτλο «Θεσπρωτών Χώρα» καλύπτει τις αρχαιολογικές περιόδους από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο έως την Οθωμανική κυριαρχία (19ος αι. μ.Χ.) ενώ παρουσιάζει μέσα από επιλεγμένα ευρήματα και πλούσιο συνοδευτικό εποπτικό υλικό, τους σημαντικότερους ιστορικούς σταθμούς και την μοναδικότητα του πολύπλευρου αρχαιολογικού παρελθόντος της Θεσπρωτίας.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί, πλέον, έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας αφού προσφέρει στο κοινό εναλλακτικούς τρόπους μάθησης αλλά και ψυχαγωγίας.

Δωδώνη

Η Δωδώνη είναι ένας ιστορικός ορεινός οικισμός νότια των Ιωαννίνων, κτισμένος σε υψόμετρο 730 μ. στους πρόποδες του όρους Τόμαρος. Τα παραδοσιακά σπιτάκια Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και το γαλήνιο τοπίο αποτελούν το ιδανικό μέρος για χαλάρωση και ξεκούραση.


Επίσης, μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης βρίσκεται και η αρχαία Δωδώνη με το αρχαίο θέατρο και το μαντείο – λατρευτικό κέντρο του Δία. Πρόκειται για δύο αναπόσπαστα κομμάτια της ελληνικής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού, που μας υπενθυμίζουν τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας και την μεγάλη ιστορία της.


Φεύγοντας από την αρχαία πόλη μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας και σε άλλες κοντινές περιοχές της Ηπείρου με ιδιαίτερο πλούτο και παράδοση στη φιλοξενία όπως την Κόνιτσα, το Ζαγόρι κ.α.

Ιωάννινα

Σε μόλις μία ώρα από την Ηγουμενίτσα μπορείτε, χάρη στην Εγνατία Οδό, να βρίσκεστε στα ξακουστά Ιωάννινα, την «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών» που έχει αναδείξει λαμπρές προσωπικότητες ανά τα χρόνια.


Χτισμένη στις όχθες της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων που οφείλει την ονομασία της στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, καταφέρνει να διατηρήσει αναλλοίωτη την παλιά της γοητεία και αρχοντιά χάρη στο πλούσιο φυσικό αλλά και αρχιτεκτονικό τοπίο που την περιβάλλει.


Ολόκληρη η πόλη αποτελεί ένα αξιοθέατο! Παραδοσιακά κτίσματα-δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, το περίφημο κάστρο των Ιωαννίνων, το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας με το θρύλο της κυρά Φροσύνης ακόμα ζωντανό, το παλάτι του Αλή Πασά και το σπήλαιο Περάματος, είναι μόλις μερικά από τα μέρη που μπορεί να δει κανείς στα Ιωάννινα και να του μείνουν αξέχαστα.

Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο

Φυσικά το «αστέρι» της περιοχής είναι το Πάπιγκο (980μ. υψόμετρο). Είναι από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου, γνωστό ως οικισμός από το 14ο αιώνα. Είναι κτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας και αποτελείται από δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο (4χλμ. απόσταση το ένα από το άλλο). Η αρχιτεκτονική στην περιοχή είναι υπέροχη, ενώ το χωριό αποτελεί και κομβικό σημείο για επίσκεψή στις πηγές του Βοϊδομάτη, το φυσικό κολυμβητήριο στο «Ρογγοβό» και το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου στην Αστράκα.


Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Βλασίου (19ου αιώνα) - με σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογραφίες 100 ετών - της Κοίμησης Θεοτόκου (18ου αιώνα), του Αγίου Γεωργίου (18ου αιώνα) και των Αγίων Ταξιαρχών (19ου αιώνα) καθώς και το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού. Επίσης, υπάρχει η Βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου.

Μετέωρα

Λίγο παρακάτω βρίσκονται τα Μετέωρα. Ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Εκεί, στις κορυφές των βράχων είναι χτισμένο το δεύτερο σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος που αποτελούνταν αρχικά από τριάντα κτίρια. Σήμερα λειτουργούν μόνο έξι από αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.

Νησάκι Ιωαννίνων

Σκεφτείτε ένα μικρό κομμάτι γης περίπου 800μ. μήκος και 500μ. πλάτος μέσα σε μια λίμνη. Το Νησάκι μέσα στη λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο σε μικρογραφία, ο οποίος φιλοξενεί μια κοινότητα 110 σπιτιών και κάποια από τα σημαντικότερα βυζαντινά μοναστήρια (τις μονές του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών και Αγίου Παντελεήμονος).


Αυτό το θαύμα της φύσης με τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα όμορφα σπίτια με τις ανθισμένες αυλές και την πλούσια θρησκευτική ιστορία είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της περιοχής, αφού καθημερινά, καραβάκια μεταφέρουν πολυάριθμους επισκέπτες από και προς την πόλη για να γνωρίσουν την ιστορία του και να γευτούν την εκλεκτή κουζίνα του.

Σπήλαιο Περάματος

Λίγο πιο έξω από τα Γιάννενα, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα, στην κατεύθυνση για Μέτσοβο-Τρίκαλα, βρίσκεται το γραφικό χωριό Πέραμα. Εκεί σας υποδέχεται ένα φυσικό σπήλαιο πέρα από κάθε φαντασία. Το Σπήλαιο Περάματος δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα, πάνω ακριβώς από το χωριό, ενώ μόλις το 1956 ξεκίνησαν οι εργασίες για την εξερεύνηση στο εσωτερικό του.


Η πλούσια συλλογή του από σταλακτίτες και σταλαγμίτες χιλιάδων ετών, το κατατάσσει ανάμεσα στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου και στα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Ο πλούσιος αυτός διάκοσμος θα σας συντροφεύσει κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας στο σπήλαιο, που αποτελείται από μια διαδρομή μήκους 1.500 μέτρων περίπου.

Σύβοτα

Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας (Μούρτος) είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που αποτελεί πόλο έλξης για το διεθνές και εγχώριο jet set. Η γραφική μαρίνα του γεμίζει από πολυτελή σκάφη που «συντροφεύουν» τους θαμώνες των τριγύρω καφέ και εστιατορίων. Εκεί που το καταπράσινο τοπίο ενώνεται με το μοναδικό μπλε της θάλασσας ξεπροβάλλουν τα νησάκια Αγιος Νικόλαος και Μαύρο Όρος, τα οποία αποτελούν την πιο ειδυλλιακή εικόνα για κάθε θεατή. Εκτός από τον παραθαλάσσιο πλούτο τους τα Σύβοτα μπορούν να αποτελέσουν και αφετηρία για μια εκδρομή προς τα ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου.

ΕΠΟΜΕΝΟ Κέρκυρα