Ηράκλειο | Minoan Lines
Minoan

Ηράκλειο

Το Ηράκλειο αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης και το οικονομικό, εμπορικό και επιστημονικό κέντρο του νησιού. Σύμφωνα με τη μυθολογία το Ηράκλειο πήρε το όνομά του από τον Ιδαίο Ηρακλή, τον «πατέρα» των Ολυμπιακών Αγώνων.


Στα 3.000 περίπου χρόνια ζωής της, η πόλη του Ηρακλείου έχει να επιδείξει μια πολυτάραχη ιστορία με κύρια αναφορά στους Μινωίτες, πατέρες των Κρητικών. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές το νησί πρωτοκατοικήθηκε στα νεολιθικά χρόνια και οι πρώτοι οικισμοί στην περιοχή του Ηρακλείου φιλοξενούνταν στην Κνωσό, τη Φαιστό και τον Κατσαμπά.


Με το πέρασμα των χρόνων και λόγω της στρατηγικής γεωπολιτικής θέσης του νησιού – χαρακτηρίζεται ως νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου που συνδέει τρεις ηπείρους- η Κρήτη υπήρξε στόχος πολλών αποικών με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από αυτό Αχαιοί, Δωριείς, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι ακόμα και πειρατές!


Κάνοντας μια βόλτα στο πανέμορφο Ηράκλειο θα διαπιστώσετε και μόνοι σας τις επιρροές των διάφορων λαών, και κυρίως των Ενετών, στην αρχιτεκτονική της πόλης. Όμως εκτός από πλούσια ιστορία, το Ηράκλειο διαθέτει και ζωή με πάνω από 180.000 μόνιμους κατοίκους, φοιτητές και χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται όλο το χρόνο.


Τα φιλόξενα στέκια του, οι όμορφες Κρητικές παραδόσεις και οι πεντανόστιμες Κρητικές λιχουδιές αποτελούν μόνο μερικούς από τους λόγους που το Ηράκλειο βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών από όλον τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα.

Προσφορές Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω από το Μινωικό πολιτισμό – τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό – τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο κέντρο της πόλης.


Το πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ευρώπη και το σπουδαιότερο στο είδος των εκθεμάτων του παγκοσμίως.


Στους χώρους του μπορείτε να θαυμάσετε εκθέματα που αφηγούνται όλη την ιστορία της Κρήτης, από τη Νεολιθική έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο (πάνω από 5.500 χρόνια).


Τα τεχνουργήματα από μινωικά ανάκτορα, κατοικίες, τάφους και σπήλαια ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας τον πλούσιο πολιτισμό των Μινωιτών και σας προσκαλούν σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο χρόνο.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.) είναι ένα σύγχρονο μουσείο το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης και προβάλλει στους εκθεσιακούς χώρους του, τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της Κρήτης και της Μεσογείου.


Εκεί, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί και να μάθει περισσότερα για τα πέντε βασικά τμήματα που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον, όπως το Ζωολογικό, Βοτανικό, Ανθρωπολογικό, Παλαιοντολογικό-Γεωλογικό και Ορυκτολογικό τμήμα.


Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο Μουσείο τόσο ενδιαφέρον αλλά και πρωτοποριακό είναι ότι δεν αφήνει τους επισκέπτες του να είναι απλά θεατές. Μέσω των πρωτότυπων, τρισδιάστατων, διαδραστικών εκθεμάτων του ο κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει και να λαμβάνει γνώση των όσων συμβαίνουν στη φύση, προσφέροντάς του μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.


Όπως καταλαβαίνετε μια μέρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα είναι ενδιαφέρουσα τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά!

Λότζια (Δημαρχείο Ηρακλείου)

Η Λότζια είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 1628, το οποίο στην εποχή του αποτελούσε το κέντρο της διοικητικής και κοινωνικής ζωής της πόλης του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα βενετσιάνικο μνημείο, στο οποίο συνεδρίαζαν οι ευγενείς, οι άρχοντες και οι φεουδάρχες για να πάρουν αποφάσεις σε ζητήματα που αφορούσαν την οικονομική και εμπορική ζωή του τόπου. Παράλληλα λειτουργούσε και ως χώρος συνάντησης και ψυχαγωγίας των ευγενών της Κρήτης.


Το όνομά της προέρχεται από το ιταλικό “loggia”, που σημαίνει «στοά» και σήμερα φιλοξενεί το Δημαρχείο του Ηρακλείου.


Κάνοντας τη βόλτα σας στο κέντρο του Ηρακλείου είναι δύσκολο να μην τη συναντήσετε καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και τα περίφημα Λιοντάρια.

Ενετικό Φρούριο Κούλες

Ο Κούλες ή αλλιώς Castello a Mare ή Rocca a Mare είναι το ενετικό φρούριο (πύργος) που δεσπόζει στην είσοδο του ενετικού λιμανιού και προκαλεί δέος στους επισκέπτες του νησιού με τη μεγαλοπρέπειά του. Οι Ενετοί το αποκαλούσαν "Φρούριο στη Θάλασσα" καθώς τους προστάτευε από τους πειρατές και άλλους διερχόμενους από τη θάλασσα. Οι εξωτερικοί του τοίχοι έχουν πάχος 9 μέτρων ενώ οι εσωτερικοί φτάνουν έως και τα 3 μέτρα.


Επίσης, το όνομα «Κούλες», προέρχεται από το τούρκικο Su Kulesi και αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μνημεία του Ηρακλείου και σύμβολο της πόλης. Λέγεται ότι στα υπόγεια του πύργου κρατιόνταν αιχμάλωτοι και βασανίζονταν Κρητικοί επαναστάτες.


Σήμερα το κτίριο χρησιμοποιείται περιστασιακά για καλλιτεχνικές εκθέσεις και δρώμενα, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Κούλε και να θαυμάσετε το μεγαλείο του από κοντά, κάθε μέρα.

Βασιλική Αγίου Μάρκου

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι από τα σημαντικότερα ενετικά κτίρια - μνημεία στο Ηράκλειο. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, αλλά κάποτε αποτελούσε το ναό στον οποίο οι Ενετοί εκδήλωναν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους προς την πατρίδα τους.


Όπως μαρτυρά και το όνομά του, ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον προστάτη της Βενετίας, τον Άγιο Μάρκο και παραμένει αγέρωχος, ανά τους αιώνες.


Η μεγαλοπρέπειά του δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε επί τουρκοκρατίας όπου μετατράπηκε σε τζαμί, προς τιμήν του Ντεφτερντάρ Αχμέτ πασά, που ήταν υπεύθυνος των οικονομικών. Το κωδωνοστάσιο της βασιλικής γκρεμίστηκε και στη θέση του υψώθηκε μιναρές, ο οποίος μετά την απελευθέρωση του νησιού γκρεμίστηκε από τους ντόπιους στην προσπάθειά τους να σβήσουν τις δυσάρεστες μνήμες και τα σύμβολα της τούρκικης κατοχής.


Μια επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου αρκεί για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του Ηρακλείου και να ανακαλύψετε από κοντά τα σύμβολα και τον πολιτισμό τριων διαφορετικών λαών.

Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού

Όσα και αν έχετε διαβάσει ή ακούσει για το ανάκτορο της Κνωσού σίγουρα δεν συγκρίνονται με αυτό που θα αντικρίσετε κατά την επίσκεψή σας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αυτό το μνημειακό σύμβολο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο.


Πρόκειται για μια πόλη χτισμένη στο λόφο της Κεφάλας, η οποία λόγω της στρατηγικής θέσης της – είχε πρόσβαση από στεριά και θάλασσα- αποτέλεσε έδρα του βασιλιά των βασιλέων του αρχαίου πολιτισμού, του Μίνωα.


Με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο μ.Χ. αιώνα, το ανάκτορο της Κνωσού έχει να επιδείξει τεράστιο πολιτιστικό πλούτο στους επισκέπτες του, για αυτό και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς του Ηρακλείου. Ο μύθος του Μινώταυρου με τον ξακουστό Λαβύρινθο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο είναι μόνο κάποιες από τις ιστορίες που θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια σας καθώς περιηγείστε στον χώρο.

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μηνά

Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Μηνά χτίστηκε το 1862 και συμβολίζει την ευγνωμοσύνη των Ηρακλειωτών στον Άγιο, για την προστασία που τους προσέφερε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.


Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς στην Ελλάδα και δημιουργός του ήταν ο Αθανάσιος Μούσης, ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε επίσης τον Άγιο Τίτο και τους στρατώνες στην Πλατεία Ελευθερίας, στους οποίους σήμερα στεγάζονται η Νομαρχία και τα Δικαστήρια του Ηρακλείου.


Αυτό που κάνει το εν λόγω οικοδόμημα τόσο σημαντικό είναι η συγκινητική συμμετοχή των ντόπιων στη δημιουργία του. Μια εφημερίδα της εποχής αναφέρει ότι κατά την περίοδο ανοικοδόμησης του ναού, η επιτροπή που είχε αναλάβει το έργο δεν είχε επιπλέον χρήματα για εργάτες και έτσι νέοι μαθητές δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, ώστε να μεταφέρουν τα απαραίτητα υλικά από το λιμάνι του Ηρακλείου έως το ναό.


Ο Άγιος Μηνάς βρίσκεται στην Πλατεία Κορνάρου και μπροστά του βρίσκεται ο μικρός Άγιος Μηνάς, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι. Αυτός μικρός ναός χτίστηκε το 1735, αρκετά χρόνια πριν τον Άγιο Μηνά, με σκοπό να στεγάσει τη μητρόπολη της Κρήτης.


Δίπλα τους βρίσκεται και η Αγία Αικατερίνη, ένα επίσης όμορφο οικοδόμημα.

Ενυδρείο Cretaquarium & Dinosauria

Το «Cretaquarium» ή αλλιώς «Θαλασσόκοσμος»* αποτελεί ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής, το οποίο σκοπό έχει να προωθεί και να διαχέει τη γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον, αποκαλύπτοντας τη μοναδικότητά του, τους οργανισμούς αλλά και τα οικοσυστήματά του.


Με 60 στρέμματα, 32 δεξαμενές, 50 σημεία παρατήρησης και εκατοντάδες θαλάσσια είδη, ο Θαλασσόκοσμος αποτελεί μια μοναδική δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τη ζωή και τις «συνήθειες» των θαλάσσιων οργανισμών μέσα από ειδικές κάμερες και να γνωρίσετε από κοντά τον πανέμορφο κόσμο της Μεσογείου.


Ενώ θα βρίσκεστε εκεί, μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα και από το Dinosauria Park**, όπου ο T-Rex (σε φυσικό μέγεθος!) & η παρέα του σας υποδέχονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα έχετε τη δυνατότητα εξερευνήσετε και να μάθετε τα πάντα γύρω από τη συναρπαστική ιστορία των δεινοσαύρων!


*Με τις κάρτες σας Bonus Club έχετε 25% έκπτωση στην έκδοση κάρτας μέλους στο Θαλασσόκοσμο, που σας προσφέρει δωρεάν είσοδο για ένα χρόνο και 20% έκπτωση στο εστιατόριο και το κατάστημα του ενυδρείου.


**Τα μέλη του Bonus Club έχουν 10% ΕΚΠΤΩΣΗ στα εισιτήρια εισόδου ενηλίκων & παιδιών.

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγιού Τίτου

Ο ναός του Αγίου Τίτου βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την ιστορία ο Άγιος Τίτος υπήρξε μαθητής του Απόστολου Παύλου και πρώτος επίσκοπος της Κρήτης.


Η ιστορία του ναού ξεκινά από το 961 μ.Χ. όταν ο Νικηφόρος B’ Φωκάς – αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας- έδιωξε τους Άραβες από την Κρήτη και έδωσε εντολή να χτιστεί ο πρώτος ορθόδοξος ναός του Άγιου Τίτου, ώστε να αναζωπυρωθεί η χριστιανική πίστη και παράδοση στον τόπο.


Η πρώτη εκκλησία βρισκόταν στην παλιά πρωτεύουσα, τη Γόρτυνα, η οποία στέγαζε και τη μητρόπολη του νησιού, πριν από τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Χάνδακα, σημερινό Ηράκλειο. Σε αυτόν το νέο ναό μετέφεραν την κάρα του Αγίου Τίτου, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας και άλλα ιερά κειμήλια από το ναό της Γόρτυνας.


Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1856, ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε ολοσχερώς αυτόν το μεγαλοπρεπή ναό, ο οποίος ξαναχτίστηκε στη σημερινή του μορφή, ως οθωμανικό τέμενος από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Μούση. Ο ίδιος σχεδίασε και τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Μηνά και τους στρατώνες στην πλατεία Ελευθερίας.


Το 1920 ο μιναρές του Άγιου Τίτου κατεδαφίστηκε και μέχρι σήμερα λειτουργεί κάτω από το ορθόδοξο δόγμα και είναι αφιερωμένος στον Ισαπόστολο Τίτο.


Επάνω στην πλατεία του Άγιου Τίτου βρίσκονται επίσης και οι δεξαμενές της Β΄ Βυζαντινής περιόδου οι οποίες έδιναν νερό σε όλο το Ηράκλειο και χρονολογούνται περίπου στο 961 μ.Χ.

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης παρουσιάζει μια συνολική εικόνα της ιστορίας της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως τη σύγχρονη εποχή. Αρχικός στόχος του Μουσείου υπήρξε η συγκέντρωση και διαφύλαξη ενός πολύτιμου αρχαιολογικού, εθνογραφικού και ιστορικού υλικού από την μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο της ιστορίας της Κρήτης.


Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του (1.500 τ.μ.) μπορείτε να ανακαλύψετε την ιστορία της Κρήτης μέσα από το πέρασμα 17 αιώνων.


Επίσης, το νεοκλασικό κτίριο του 1903, στο οποίο στεγάζεται το σήμερα το Μουσείο αποτελεί από μόνο ένα ιστορικό κειμήλιο, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.


Μόνιμες Συλλογές:


Εισαγωγή στο Μουσείο

Κεραμικά

Γλυπτά

Νομισματική Συλλογή

Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή τέχνη

El Greco

Οθωμανική και νεότερη περίοδος

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Νίκος Καζαντζάκης

Εθνογραφική Συλλογή

ΕΠΟΜΕΝΟ Μήλος