Για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού COVID-19, η διοίκηση των Μινωικών Γραμμών υιοθέτησε και ακολουθεί την πολιτική που παρουσιάζεται παρακάτω, σεβόμενη τις οδηγίες προστασίας και υγιεινής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Στόχοι μας είναι η ασφάλεια του προσωπικού ξηράς και θάλασσας, η προστασία των επιβατών και των συνεργατών μας και η ορθή λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο στα σημεία πώλησης (εκδοτήρια εισιτηρίων) όσο και στα πλοία μας.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΜΑΣ

Καθώς η ασφάλεια των επιβατών και των συνεργατών μας είναι ύψιστης προτεραιότητας, εντατικοποιήσαμε τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19. Συγκεκριμένα:

 • Εντατικοποιήσαμε τις ενέργειες καθαρισμού και απολύμανσης των καμπινών και κοινόχρηστων χώρων των πλοίων με την αποκλειστική χρήση προϊόντων κατάλληλων για δραστικές απολυμάνσεις, σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες απολύμανσης και καθαρισμού, παράλληλα με την τακτική καθημερινή καθαριότητα από το προσωπικό του πλοίου.
 • Υιοθετούμε αυστηρά τα μέτρα πρόληψης ως προς τη λειτουργία των εστιατορίων, μπαρ και καταστημάτων των πλοίων, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες / διατάξεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.
 • Αναστέλλουμε τη λειτουργία των καταστημάτων, εξαιρουμένου του περιπτέρου, των εστιατορίων a la carte, καθώς και το σερβίρισμα στο χώρο των μπαρ. Τα μπαρ, τα σαλόνια και τα self-service εστιατόρια θα λειτουργούν με αυστηρή τήρηση των προληπτικών οδηγιών περί μη συνωστισμού.
 • Ενημερώνουμε τους αξιωματικούς και τα μέλη του πληρώματος, ώστε να συμμορφώνονται πλήρως με τις τελευταίες οδηγίες πρόληψης (προσωπική πρόληψη και υγιεινή των ίδιων, αλλά και των επιβατών) και να είναι σε θέση να διαχειριστούν έκτακτες καταστάσεις, σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν στη λοίμωξη του κορωνοϊού COVID-19.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Έχοντας πάντα ως πρωταρχική μας προτεραιότητα την ασφάλεια της υγείας του επιβατικού κοινού, των συνεργατών μας και του ανθρώπινου δυναμικού μας, υιοθετούμε μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων, για την πρόληψη και υγιεινή κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συγκεκριμένα:

 • Προληπτικά, υιοθετήσαμε την εξ’ αποστάσεως εργασία στην πλειοψηφία των στελεχών μας καθώς και τις τηλεδιασκέψεις.
 • Αναστείλαμε τη λειτουργία των κεντρικών μας πρακτορείων και διατηρήσαμε τη λειτουργία των λιμενικών μας γραφείων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και των μεταφορικών εταιρειών που διακινούνται καθημερινά με τα πλοία της εταιρείας μας.
 • Εντατικοποιήσαμε τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στο προσωπικό των λιμενικών μας γραφείων, παρέχοντας σε κάθε εργαζόμενο μας γάντια, μάσκα και αντισηπτικό.
 • Τοποθετήσαμε ειδική σήμανση σε απόσταση ενός μέτρου από το σημείο εξυπηρέτησης (γκισέ πρακτορείου) και αναρτήθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες, ώστε να τηρείται αυστηρά η απόσταση ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων των πρακτορείων, του επιβατικού κοινού ή των συνεργατών των μεταφορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της εξυπηρέτησης.
 • Σε όλα τα λιμενικά μας γραφεία τοποθετήθηκαν αντισηπτικά για τη χρήση των συναλλασόμενων επιβατών ή συνεργατών.
 • Ενημερώνουμε συστηματικά τα στελέχη της εταιρείας για τους τρόπους πρόληψης και προστασίας, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, διεκόπη η επιβίβαση και η μετακίνηση επιβατών και ιδιωτικών οχημάτων στα πλοία των γραμμών της Αδριατικής (από/προς Ιταλία). Εξαιρείται η διακίνηση των φορτηγών οχημάτων. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από 15/03/2020 και ώρα 15:00, με διάρκεια έως 31/05/2020 .

Τα εισιτήρια για τις Γραμμές Αδριατικής (Αγκώνα/Βενετία) μπορούν να μετατραπούν σε ανοικτής ημερομηνίας (open) με χρονική ισχύ ενός έτους από την ημερομηνία ταξιδιού. Για την περίπτωση που αυτά περιλαμβάνουν την προσφορά του Early Booking, οι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα της προσφοράς (20% έκπτωση) όταν επανέλθουν για να δηλώσουν τις νέες ημερομηνίες ταξιδιού, χωρίς να τους ζητηθεί διαφορά ναύλου (εκτός εάν επιθυμούν ανώτερη κατηγορία ή οι νέες ημερομηνίες ταξιδίου εμπίπτουν σε διαφορετική εποχικότητα από αυτήν που είχαν προγραμματίσει αρχικά το ταξίδι τους και οι ναύλοι των εισιτηρίων διαφοροποιούνται (π.χ. από χαμηλή σε μεσαία, από μεσαία σε υψηλή περίοδο). Για περισσότερες πληροφορίες και τυχόν διευκρινίσεις, παρακαλούμε τους κ.κ. επιβάτες να απευθύνονται στα πρακτορεία ή λιμενικά γραφεία της Minoan Lines, στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα ή στα σημεία πώλησης από όπου εκδόθηκαν τα εισιτήριά τους (ηλεκτρονικές σελίδες πώλησης).

Επίσης, ενημερώνουμε τους συνεργάτες των μεταφορικών εταιρειών για τη γραμμή της Αδριατικής ότι:

 • Σε ότι αφορά την κατανομή των οδηγών φορτηγών οχημάτων σε καμπίνες, έχουμε μεριμνήσει για προληπτικούς λόγους, τη φιλοξενία ενός και μόνο οδηγού ανά καμπίνα σε κάθε του μετακίνηση στα δρομολόγια των γραμμών της Αδριατικής, μετά την εφαρμογή της παραπάνω κυβερνητικής οδηγίας. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη απαγόρευση στη διακίνηση επιβατών, προβλέπεται ότι το παραπάνω προληπτικό μέτρο θα εφαρμόζεται επαρκώς.
 • Οι οδηγοί φορτηγών οχημάτων πρέπει να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα, στην οποία βεβαιώνουν ότι πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να τους επιτραπεί η επιβίβαση τους στο πλοίο.
 • Σε περίπτωση που κάποιος οδηγός φορτηγού οχήματος παρουσιάσει συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν στον κορονοϊό COVID-19, δεν θα πρέπει να ταξιδέψει. Ενώ αν τα συμπτώματα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του πλου, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους αξιωματικούς και τα μέλη του πληρώματος σχετικά με τη διαχείριση του περιστατικού και την απομόνωση του ατόμου σε ειδικό χώρο στο πλοίο, όπως ορίζουν οι αρμόδιες αρχές και νομικές διατάξεις.
 • Οι οδηγοί φορτηγών οχημάτων, θα πρέπει να αποφεύγουν, κατά το δυνατόν, πληρωμές σε μετρητά ή κάρτα (εξαιρουμένης της ανέπαφης) και να αποφεύγουν τη φυσική επαφή κατά την παράδοση ταξιδιωτικών εγγράφων στο προσωπικό για το check-in.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ (COVID-19) ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Στο πλαίσιο των οδηγιών των Ελληνικών Αρχών για τον περιορισμό εξάπλωσης του COVID-19, όλοι οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώνουν την  ειδική έντυπη δήλωση υγείας (Covid-19) (κατεβάστε την εδώ)  κατά την έκδοση του εισιτηρίου τους και να την παραδίδουν κατά την επιβίβασή τους στον υπεύθυνο Οικονομικό Αξιωματικό του πλοίου μαζί με το εισιτήριό τους, πριν από την αναχώρηση. Η έντυπη δήλωση πρέπει να έχει συμπληρωθεί από κάθε επιβάτη προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή του στο πλοίο.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10/05/2020

ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

αναφορικά με το συνημμένο ΦΕΚ (ΦΕΚ 1781 Β/10-05-2020) προβλέπονται τα κάτωθι μέτρα, τα οποία εφεξής θα λάβετε υπόψη σας:

 1. Η ισχύς των νέων μέτρων είναι από 11 Μαΐου 2020 και ώρα 06:00 έως και τις 18 Μαΐου 2020 και ώρα 06:00
 2. Καταργείται η υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27820/3.5.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1649)
 3. Επιτρέπεται η μετακίνηση εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων  προς τα νησιά σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται  παρακάτω:

 

 

 

«….Άρθρο μόνο

1. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των πάσης φύσεως αεροπορικών συνδέσεων, καθώς και της κυκλοφορίας κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, λαντζών και θαλασσίων ταξί από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια.

 

Ο περιορισμός της παρούσας δεν καταλαμβάνει τις αεροπορικές συνδέσεις, καθώς και την κυκλοφορία πλοίων και σκαφών του πρώτου εδαφίου που διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο για τη μετακίνηση:

 

α) των μόνιμων κατοίκων των νησιών προς το νησί της μόνιμης κατοικίας τους,

β) των κατοίκων μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα νησιά της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο, η οποία επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

 

(i) Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

(ii) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμη θειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

(iii) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή,

 

γ) του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινείται

για υπηρεσιακούς λόγους,

 

δ) του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των ερευνητών και επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, καθώς και του προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας  Υγείας (ΕΟΔΥ), που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας,

 

ε) του τεχνικού προσωπικού κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων για μετακινήσεις που αφο ρούν στην άσκηση των καθηκόντων τους,

 

στ) των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης,συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετα κινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας,

 

«…ζ) προς τον σκοπό μετάβασης από και προς  την εργασία, για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων, έγγραφη δήλωση των ιδίων και σε κάθε άλλη περίπτωση, βεβαίωση του εργοδότη. Στις ανωτέρω δηλώσεις / βεβαιώσεις αναφέρονται υποχρεωτικά:

ζα) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενου:

 

i) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ).

ii) Το νησί μετάβασης.

 

ζβ) Σε κάθε άλλη περίπτωση:

i) Τα στοιχεία του εργαζόμενου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).

ii) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου στο οποίο έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και το οποίο έχει υποβληθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).

 

iii) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

 

iv) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.

 

v) Ο τόπος - νησί εργασίας.

 

     η) προς τον σκοπό παρουσίας σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού). Η συνδρομή των προϋποθέσεων της περ. (η) πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

 

2. Η ιδιότητα ή ο σκοπός των περ. (α) έως και (ζ) της παρ. 1 αποδεικνύεται με την επίδειξη των αποδεικτικών πιστοποίησης αυτών κατά την έκδοση των εισιτηρίων των επιβατών. Εφόσον τα εισιτήρια έχουν εκδοθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, η απόδειξη της ιδιότητας πιστοποιείται πριν και κατά την επιβίβαση των επιβατών στα αεροσκάφη, πλοία ή σκάφη που επιτελούν τη μεταφορά.

 

Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή αποδεικνύεται με την επίδειξη

ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης

ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη

ή βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο

ή βεβαίωσης Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που εκδίδεται ηλεκτρονικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

3. α) Το προσωπικό των αεροπορικών εταιριών, αεροδρομίων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς επίσης οι πλοιοκτήτες, διαχειριστές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι εξουσιοδοτημένοι ταξιδιωτικοί ή ναυτικοί πράκτορες υποχρεούνται να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την εφαρμογή της παρούσας, καθώς και των ισχυόντων κάθε φορά υγειονομικών κανόνων για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας

από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133) επιβλέπουν την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή της παρούσας και παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή προς τον σκοπό αυτό.

 

β) Με μέριμνα του πιλότου ή του πλοιοκτήτη ή διαχειριστή ή του πλοιάρχου διασφαλίζεται η τήρηση της αναλογίας του ενός (1) ατόμου ανά 15 τ.μ. και η ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους. Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύναται να ενδιαιτείται από ένας (1) επιβάτης και ένα (1) μέλος πληρώματος, αντιστοίχως….»

 

ΤΕΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

Βάσει της Κυβερνητικής Απόφασης παρατείνεται ο Προσωρινός περιορισμός των μετακινήσεων επιβατών  με πλοία της Ακτοπλοΐας, έως τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 και ώρα 06:00.

Η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας επιτρέπεται:

α) στους μόνιμους κατοίκους των νησιών προς το νησί της μόνιμης κατοικίας τους.

β) στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους.

γ) στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των ερευνητών και επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, καθώς και του προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας,

δ) στο τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

ε) στους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα και του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οποιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

στ) προς τον σκοπό παρουσίας σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού).

ζ) σε Μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων Φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Οι κ.κ. επιβάτες οφείλουν να φέρουν ειδική βεβαίωση ως αποδεικτικό για τον τόπο κατοικίας τους, δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Όσοι ταξιδεύουν για τον τόπο κατοικίας τους δεν χρειάζεται πέραν των εγγράφων που αποδεικνύουν την κατοικία τους να συμπληρώσουν επιπλέον βεβαίωση τύπου B. Συνεπώς απαιτείται βεβαίωση που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. 2. Βεβαίωση τύπου Β όπου αυτό προβλέπεται. Ειδικές βεβαιώσεις απαιτούνται για την πιστοποίηση μετάβασης α) από / προς την εργασία, β) για ιατρικούς λόγους, γ) σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με  έγγραφη δήλωση του πολίτη

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

"Για το χρονικό διάστημα από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 έως την 31η Οκτωβρίου 2020,ισχύουν τα εξής:
Απαιτήσεις επιστροφής του αντιτίμου ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς επιβάτες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις, ή δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει εξαιτίας της πανδημίας ή λόγω ματαίωσης των προγραμματισμένων δρομολογίων τους ικανοποιούνται με την παροχή προς τους δικαιούχους πιστωτικού σημειώματος(OPEN tickets) ίσης αξίας με το αντίτιμο του εισιτηρίου του ματαιωθέντος ταξιδιού. Το πιστωτικό σημείωμα εκδίδεται από τον μεταφορέα πλοιοκτήτη, πλοιοκτήτρια εταιρεία ή διαχειριστή (εφεξής μεταφορέας) και έχει ημερομηνία λήξης δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία ταξιδιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δικαιούχος του πιστωτικού σημειώματος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση αυτού σε οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου του μεταφορέα. Μέχρι τη λήξη του πιστωτικού σημειώματος, η οφειλή δεν καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή. Η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή, εφόσον παρέλθουν δεκαοκτώ (18) μήνες και το πιστωτικό σημείωμα(OPEN ticket) δεν έχει χρησιμοποιηθεί."

 

 • Τα εισιτήρια για τις γραμμές Κρήτης μπορούν να μετατραπούν σε ανοικτής ημερομηνίας (open). Για ακύρωση εισιτηρίων παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το πρακτορείο από το οποίο κάνατε την κράτησή σας ή να καλέσετε στο τηλεφωνικό μας κέντρο στο +30 2810399899.
 • Συστήνουμε στους κ.κ. επιβάτες και τους συνεργάτες μας κατά την έκδοση των εισιτηρίων ή των φορτωτικών, να περιορίσουν τη χρήση μετρητών και να προτιμούν τη μέθοδο της ανέπαφης συναλλαγής, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
 • Συστήνουμε ακόμα, να αποφεύγεται η φυσική επαφή με το προσωπικό των λιμενικών γραφείων ή των πλοίων κατά τη διάρκεια του check-in.
 • Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων και των οδηγιών των αρμόδιων φορέων για μη συνωστισμό, παρακαλούμε τους κ.κ. επιβάτες για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους να βρίσκονται την ημέρα του ταξιδιού τους, τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου στα κατά τόπους λιμενικά γραφεία της εταιρείας, εάν χρειάζονται κάποια αλλαγή ή δεν έχουν εκδώσει τα εισιτήριά τους.
  Συγκεκριμένα, το διάστημα από 25/4 έως και 30/5/2020, οι ώρες επιβίβασης στα λιμάνια της Σούδας και του Πειραιά διαμορφώνονται ως ακολούθως:
  Έναρξη επιβίβασης στην Σούδα 18:00
  Έναρξη επιβίβασης στον Πειραιά 19:00
 • Σε ότι αφορά την κατανομή των επιβατών ή των οδηγών φορτηγών οχημάτων σε καμπίνες, έχουμε μεριμνήσει για προληπτικούς λόγους, τη φιλοξενία ενός και μόνο ατόμου ανά καμπίνα. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη απαγόρευση στη διακίνηση επιβατών, προβλέπεται ότι το παραπάνω προληπτικό μέτρο θα εφαρμόζεται επαρκώς.

  Το μέτρο θα ισχύσει αντίστοιχα και για τους κ.κ. επιβάτες που ταξιδεύουν σε οικονομική θέση (κατάστρωμα) ή VIP, οι οποίοι θα πρέπει κατά το ταξίδι τους να τηρούν αυστηρά την οδηγία και να βρίσκεται ένα άτομο σε απόσταση 10 τ.μ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Για κρατήσεις θέσεων ή επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και τα δρομολόγια της εταιρείας μας, παρακαλούμε να:

 • Απευθύνεστε τηλεφωνικά ή μέσω e-mail στα πρακτορεία / λιμενικά γραφεία των Μινωικών Γραμμών ή τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα

  Εφόσον δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι μέσα στις επόμενες 7 ημέρες, παρακαλούμε τους κ.κ. επιβάτες να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε προτεραιότητα στους επιβάτες ή τους συνεργάτες μας που χρειάζονται άμεση εξυπηρέτηση.

 • Ενημερώνεστε από το site μας www.minoan.gr

Τα παραπάνω προληπτικά μέτρα αντιπροσωπεύουν μερικές από τις ενέργειες που εφαρμόζουμε με συνέπεια και αυστηρότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας όλων μας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19.

Δείτε συμπληρωματικά εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19

Μαζί θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα βγούμε πιο δυνατοί από πριν!