Καθώς η ασφάλεια και η υγεία τόσο των επιβατών και των συνεργατών μας όσο και των πληρωμάτων μας είναι ύψιστης προτεραιότητας, εντατικοποιήσαμε τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19 στα πλοία μας. Τα παρακάτω μέτρα ισχύουν έως και 27/03/2023. Συγκεκριμένα:

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από το επιβατικό κοινό.
  • Οι αξιωματικοί και τα μέλη του πληρώματος φορούν μάσκα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και της παραμονής τους στο πλοίο.
  • Εφαρμόζεται η απόσταση 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και της παραμονής επιβατών στο πλοίο.
  • Από 13/03/2023 έως τις 27/03/2023 μπορούν να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα κρεβάτια στις δίκλινες καμπίνες, συγκεκριμένα στις Α2, ΑΒ2 και L2. Οι καμπίνες μπορούν να είναι έως 4 άτομα, αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού), ή ΑΜΕΑ με τον/την συνοδό τους.
  • Στα αεροπορικά καθίσματα διατηρούνται αντίστοιχα οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών με σηματοδότηση των θέσεων σε ειδική διάταξη (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
  • Εντατικοποιήσαμε τις ενέργειες καθαρισμού και απολύμανσης των καμπινών και των κοινόχρηστων χώρων των πλοίων με την αποκλειστική χρήση προϊόντων κατάλληλων για δραστικές απολυμάνσεις, σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες απολύμανσης και καθαρισμού, παράλληλα με την τακτική καθημερινή καθαριότητα από το προσωπικό του πλοίου.
  • Τα προς χρήση λευκά είδη μας είναι πεντακάθαρα, τέλεια σιδερωμένα, αγγίζονται από το προσωπικό μας μόνο με γάντια πριν τοποθετηθούν στις καμπίνες και ανανεώνονται σε κάθε ταξίδι του πλοίου.
  • Τα σύγχρονα πλοία της Minoan Lines διαθέτουν προηγμένα συστήματα φιλτραρίσματος αέρα, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα, μέσω των οποίων ο αέρας ο οποίος εισέρχεται αποκλειστικά από έξω, φιλτράρεται και δεν επανακυκλοφορεί ούτε περνάει από καμπίνα σε καμπίνα.
  • Η Minoan Lines έχει πιστοποιηθεί με ISO 22000:2005, Σύστημα Ασφαλούς Διαχείρισης Τροφίμων για αποθήκευση, επεξεργασία και σερβίρισμα τροφίμων και ποτών στα πλοία, από την TÜV HELLAS, το οποίο υιοθετεί τις αρχές του συστήματος HACCP system (Hazardous Analysis Critical Control Point) και πιστοποιεί την εφαρμογή των ποιοτικότερων μέτρων σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα.
  • Υιοθετούμε αυστηρά τα μέτρα πρόληψης ως προς τη λειτουργία των εστιατορίων, μπαρ και καταστημάτων των πλοίων, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες / διατάξεις της Ελληνικής Κυβέρνησης – Όλα τα μαγειρικά σκεύη και τα μαχαιροπίρουνα πλένονται με απορρυπαντικά σε υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν τα παθογόνα βακτήρια. Τα μαχαιροπίρουνα στη συνέχεια συσκευάζονται σε συσκευασίες μίας χρήσης. Το προσωπικό θα φέρει προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκα) και θα φροντίζει τακτικά τον καθαρισμό των επιφανειών κοινής χρήσης. Προτείνεται η χρήση πιστωτικών καρτών για την αποφυγή συναλλαγής μετρητών.
  • Τα μπαρ, τα σαλόνια και τα self-service εστιατόρια θα λειτουργούν με αυστηρή τήρηση των προληπτικών οδηγιών περί μη συνωστισμού.
  • Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και ενημερώνουμε τους αξιωματικούς και τα μέλη του πληρώματος, ώστε να συμμορφώνονται πλήρως με τις τελευταίες οδηγίες πρόληψης (προσωπική πρόληψη και υγιεινή των ίδιων, αλλά και των επιβατών) και να είναι σε θέση να διαχειριστούν έκτακτες καταστάσεις, σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν στη λοίμωξη του κορωνοϊού COVID-19 (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ.).
  • Ενημερώνουμε με ενημερωτικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό τους επιβάτες για τα μέτρα πρόληψης και τους κινδύνους εξάπλωσης του COVID-19. Επιπλέον, σχετικές ανακοινώσεις αναφέρουν την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Για την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας των επιβατών, σε διάφορα σημεία στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου και τις τουαλέτες διατίθενται αντισηπτικά.
  • Παρακαλούμε πριν από το ταξίδι σας συμβουλευτείτε με τα μέτρα υγιεινής από το αντίστοιχο έντυπο του ΕΟΔΥ, το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ. Οι επιβάτες δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν εάν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος, δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα) ή εάν έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες πριν από το ταξίδι.


ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ & ΤΕΧΝΗΤΟ ΑΕΡΙΣΜΟ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2, οι Μινωικές Γραμμές ακολουθούν πιστά όλα τα έκτακτα μέτρα πρόληψης για τις θαλάσσιες συνδέσεις. Από την έναρξη της πανδημίας, η εταιρεία υιοθετεί και εφαρμόζει ειδικό σχέδιο διαχείρισης πρόληψης και ελέγχου κατά της νόσου COVID-19, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται:

  1. Τακτικός φυσικός αερισμός των καμπινών μετά τον καθαρισμό τους, για τουλάχιστον μια ώρα, πριν την χρήση τους από τον επόμενο επιβάτη.
  2. Τακτικός φυσικός αερισμός κοινόχρηστων χώρων καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού.
  3. Αδιάλειπτη λειτουργία τεχνητού αερισμού/εξαερισμού σε όλους τους χώρους του πλοίου με απομονωμένη ανακυκλοφορία από εσωτερικούς χώρους, ώστε να προκύπτει 100% παροχή φρέσκου αέρα.
  4. Σε πλοία τύπου καταμαράν, προβλέπεται η επιπλέον τοποθέτηση φίλτρων τύπου HEPA (High Efficiency Particulate Air) συγκράτησης σωματιδίων υψηλής απόδοσης.

Από τις 2 Ιουλίου του 2020, η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί για τις ως άνω πρακτικές που ακολουθεί από τον Ιταλικό Νηογνώμονα Rina με το πρότυπο biosafety trust certification για ασφαλή ταξίδια ενάντια σε μορφές πανδημίας, ενώ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των επιβατών, των συνεργατών και των ανθρώπων της τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.